Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската компания Infineon спира доставките на микропроцесорно оборудване за "Хуавей"

Снимка: БТА

Немският производител на микропроцесори Infineon Technologies реши да спре доставките си за китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.), съобщи в понеделник японската агенция Nikkei Asian Review, цитирайки източници със знания по въпроса.

Германската компания Infineon обаче все още не е взела окончателно решение по въпроса и се очаква да проведе срещи през тази седмица, за да оцени ситуацията, се посочва в информацията. Доставките на немската технологична фирма за "Хуавей" включват предимно микроконтролери и интегрални схеми за управление на захранването.

Новината идва само дни, след като управляващите във Вашингтон решиха да наложат забрана на американските компании, занимаващи се с 5G оборудване на "Хуавей" в САЩ. Американският търговски департамент постави китайския технологичен гигант в т.нар. "черен списък" на чуждестранни компании, който поставя изискване за американските фирми, сключващи сделки с "Хуавей", първо да получат лиценз за съответните доставки.

Междувременно и "Гугъл" прекрати операциите си с "Хуавей", преустановявайки предоставянето на услуги, включително приложенията на водещата американска компания. Смартфоните на китайският технологичен гигант остават само с достъп до проекта с отворен код на софтуерната система на "Гугъл" Android (AOSP).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени