Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоро в Лондон на фестивала, посветен на Деня на българската писменост

Новият български посланик изненадващо се появи на празника

2
Хорото на площад „Голдън скуеър“ в лондонския квартал „Сохо“
Снимка: Веселин Паунов

На площад в центъра на Лондон се състоя фестивал, посветен на Деня на българската писменост, просвета и култура. Писна гайда, извиха се хора, присъстващите станаха свидетели на културна програма, опитаха вкусни гозби, имаха възможност да се запознаят с творби на български художници и писатели.

Изненадващ гост обаче бе пристигналият само преди два дни нов български посланик Марин Райков, който поздрави събралото се множество.

Основен организатор на проявата бе Лондонската българска асоциация, а мястото не е случайно избрано. Това е площадът „Голдън скуеър“ в лондонския квартал „Сохо“, където миналата година група българи от вече споменатата асоциация засадиха български рози като символ на приятелството с лондончани.

Организаторите се бяха погрижили за гостите, които бяха не само българи, но и  местни хора и дори случайно преминаващи туристи, да опитат традиционни български ястия, да си купят сувенири от околните сергии, да погледат български народни танци и да послушат музика.

Изненадваща обаче беше появата на току-що встъпилия в длъжност нов български посланик Марин Райков, който след като се обърна на английски към събралото се множество, специално поздрави и българите на родния език:

„Драги сънародници, за мен наистина е удоволствие и част да ви се представя днес като току-що пристигнал български посланик, новият български посланик в Лондон. Не мога да не изразя искреното си удовлетворение от това, че ви виждам сърбани по един такъв хубав повод, на това разкошно красиво място. Не мога да не бъда развълнуван от това, което видях преди малко – изпълненията на нашия фолклорен ансамбъл тук, но също така и на дечицата. Благодаря ви и затова, че независимо, че започва и да вали, сте тук, че сте многобройни. Че запазвате връзката си с родината, чувството за принадлежност и идентичност. Надявам се, че през близките месеци и години ще имаме много поводи да бъдем заедно, да отбелязваме не само празници, но също така и да общуваме по различни други поводи. Знаете, че съвсем скоро предстоят изборите за Европейски парламент. Добре дошли сте в съответните секции, които ние организираме за тези европейски избори тук в Лондон. Желая ви преди всичко здраве, успех и до близки срещи“.

Думите на посланик Райков добре се вписват по принцип в намеренията на организаторите фестивалът да свърже българите в Лондон с останалите лондончани, да покажат българския принос към богатството на британската столица.

Но за това е най-добре човек да разговаря с Бойко Боев, който на практика е главният организатор на събитието. Запитах го именно за организацията, защото когато миналата година бяха засадени розите на „Голдън скуеър“ определено имаше интерес, но сега направи впечатление много по-масовото присъствие:

„Това е нормално, защото първото ни събитие миналата година беше посаждането на български рози на този площад „Голдън скуеър“. И тогава за нас научиха хора, защото не са много събитията от този род, в които българи в Лондон организират нещо за лондончани. И миналата година направихме събитие за 24 май до тези рози, където дойдоха хора. Сега тези хора пак дойдоха, защото постепенно хората научават за това, което правим и са готови да помагат. Изключително сме горди, че за това събитие имахме повече партньори в лицето на Българския  сити клуб и Британско-българското общество. Говоря като партньори на Лондонската българска асоциация. С повече организатори, сега имаме възможности да имаме и щандове с творби на български художници и творци, които живеят в Лондон, с книги на български писатели, които са на английски и на български. С възможност да покажем нещо, което сме направили през последните години, но също сме горди, че българите в Лондон подкрепиха тази инициатива с дарения. Имаме изложен  списък с около 60 дарители, благодарение на които всички разноски са покрити за този фестивал“.

Бойко Боев изтъкна, че организаторите не са разчитали на българската държава, но допълни, че са били щастливи, че новият български посланик Марин Райков е дошъл и че на практика това е било първото му публично представяне:

„Той ни поздрави. Поздрави на английски за нашите гости. След това говори и на български, за да можем да усетим, че имаме човек, който представя българската държава, което също е чудесно, защото ако искаме да ни познават в Лондон трябва разчитаме сами на себе си като българи, но трябва да разчитаме и на българската държава, която в крайна сметка има задача да популяризира нещата. Така че много се радвам, че сега си сътрудничихме – българите в Лондон и българската държава в това отношение“.

Когато запитах Бойко Боев за съдействието от страна на лондонските власти, той изрази голяма благодарност, но изтъкна, че българите в Лондон са се потрудили да го получат. Те са успели да направят впечатление на лондонската община първо, защото засаждането на розите е един вид възстановяване на рози, които са били подарени от софийската община, но през 90-те години са изсъхнали. Британците приемат този жест „да възстановиш нещо“ изключително добре. Освен това жестът демонстрира, че българите са отворени към всички лондончани, че търсят възможност да покажат културното богатство на българите. Благодарение на това тази година разрешение за проявата е било получено още по-лесно и Бойко Боев изрази убеденост, че ако не догодина, то на по-следващата година ще присъства и кметът на Лондон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна