Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови оставки в руския вестник „Комерсант“

Валентина Матвиенко
Снимка: архив

Журналисти масово напускат авторитетния руски всекидневник „Комерсант“. Причината е конфликт между тях и генералния директор и главен редактор на изданието заради публикация.

В публикуваната на 17 април статия се твърди, че през май Валентина Матвиенко ще обсъди с президента Владимир Путин оттеглянето си от поста председател на Съвета на федерацията. Предполага се, че ще оглави Пенсионния фонд, а на нейно място ще бъде назначен сегашният ръководител на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Специалният кореспондент на „Комерсант“ Иван Сафонов и заместник-редакторът на отдел „Политика“ Максим Иванов, съавтори на статията, обявиха във Фейсбук, че от утре не са на работа по решение на собственика. Последваха ги заместник-главният редактор Глеб Черкасов и още десет журналисти от политическия отдел.

Главният редактор Владимир Желонкин обясни пред вестник „Известия“, че при подготовката на статията са били нарушени редакционните стандарти.

Собственик на вестника е приближеният до президента Владимир Путин олигарх Алишер Усманов с лично състояние от над 12 милиарда долара. В официално изявление той посочи, че не се меси в редакционната политика на изданието и не взема решения за уволняването или назначаването на журналисти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна