Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

В първите си минути като президент на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е готов на всичко заради мира, пише „Независимая газета“. Той уточни, че „всичко“ не означава отказ от украински територии. Преминавайки в своето изказване на руски език, той на практика предложи преговори на руското правителство.

Скандалът с доставките на замърсен петрол от Русия, с който първи се сблъска, а после поиска компенсации Беларус, достигна до водещите страни в Европа, пише „Новие известия“. Две големи европейски компании отказват да платят петрола от Русия и също искат възмездяване на загубите. По руските закони обаче, вносителите първоначално трябва да изпълнят задълженията си по договора и след това да търсят компенсации. Разследването в Русия е установило, че петролът в тръбопровода „Дружба“ е бил замърсен умишлено, за да бъдат прикрити кражби.

В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на природния газ и обема на доставките страните започнаха да разкриват своите карти. Руската компания "Газпром" иска Турция да продължи изтичащия през 2021 година договор за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част - от държавната „Боташ“. Но "Газпром" дава сигнал, че иска „Боташ“ да поеме ангажимент за целия обем на газа, включително този на частните компании, пише Haberturk.

Част от британската преса и днес продължава да следи развитието на политическата сцена в Австрия. Крайнодесният вътрешен министър на страната Херберт Кикъл беше уволнен в светлината на корупционния скандал „Ибиза“, който погълна австрийската Партия на свободата и доведе до пълен колапс на управляващата коалиция, пише „Guardian“. След отстраняването на Кикъл, останалите министри от Партията на свободата напуснаха своите постове. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че е предложил Кикъл да бъде отстранен от поста на вътрешен министър, за да бъде осигурено „пълно и прозрачно разследване“ на случая със скандалната среща между жена, за която се смята, че е племенница на руски олигарх, и оттеглилия се от постовете лидер на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна