Eмисия новини
от 01.00 часа

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: БНР

Водеща тема за вестник „Сега“ е ниското застрахователно обезщетение на роднини на загиналите при катастрофата край Своге. „10 лева за жертва е обезщетението ...“, пише изданието. Според Комисията за финансов, това е незаконно, защото сумата трябва да е 50 хиляди лева. Темата е водеща и за „Дума“, който отбелязва: „Застрахователят се оправдава, че превозвачът не е информирал „Автомобилна администрация“.

„Фирма оспори доставчика на тръби за газовата връзка с Гърция“, пише още вестник „Сега“ и пояснява, че днес ще бъде направена първата копка на строежа на интерконектора, който трябва е дълъг малко над 180 км.

„Народът му отпуска края, харчи за курорт, техника и ремонти“, пише „Труд“. Нараснала е покупателната способност на 30 на сто от българите, отбелязва изданието, като цитира проучване на нагласите за потребление в Европейския съюз. То показва още, че увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци. Нагласата на българите е да купуват български продукти и са готови да дадат пари за местни произведения. Нарастват и намеренията на нашенци не само да харчат, но и да спестяват, пише още в проучването, цитирано от „Труд“.

„20 соцмарки оцеляха и при пазарната икономика“, според проучване на „Монитор“. Бонбони напомнят за времето отпреди 30 години. Все още са живи и марките за алкохол като например коняк, придобил популярност и в останалите бивши социалистически страни.

Според данни на регионалното министерство, цитирани от „24 часа“, жилищата у нас са повече от домакинствата. Голяма част от апартаментите са в сгради над 30 години, показват още данните. Необходимо е формиране на нова политика за осигуряване на достъпни жилища, казват от министерството.

 Започва най-мащабното проучване сред шофьорите за втора поредна година, информира „24 часа“. То вече е достъпен онлайн, държавните институции го подкрепят и ползват данните от него заради войната по пътищата. Тази година в проучването могат да се включат, освен шофьори на леки коли и шофьори на камиони и автобуси.

Сливенският алпинист Атанас Скатов споделя в интервю за „Телеграф“: „Бях толкова болен, че за малко да се откажа“. Той изкачи седмия си осемхиляден връх преди дни и е първият българин, изкатерил се на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Веганът алпинист Атанас Скатов признава, че всеки алпинист поема огромен риск.

Вестник „Земя“ поздравява от първа страница журналистите по повод 175 години от началото на българската журналистика, които се навършват днес.


Още от