Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският посланик в САЩ: Пекин е готов за по-нататъшни търговски преговори с Вашингтон

Според него наложените от САЩ ограничения върху "Хуавей" са политически мотивирани

Цуй Тянкай, посланик на Китай в САЩ
Снимка: Ройтерс

Пекин е готов да възобнови търговските преговори с Вашингтон, заяви в сряда посланикът на Китай в Съединените щати - Цуй Тянкай пред телевизия Fox News, цитиран от агенция Ройтерс.

На този етап обаче все още не са планирани по-нататъшни търговски преговори между двете водещи световни икономики, след като последният кръг от разговори на 10-и май стигна до задънена улица. Още същият ден президентът на САЩ увеличи рязко от 10% на 25% митата върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и предприе стъпки за налагане в бъдеще на високи тарифи върху целия останал китайски внос за над 300 млрд. долара.

Напрежението се засили, след като през миналата седмица Вашингтон включи в своя т.нар. "черен списък" китайската компания за телекомуникационно оборудване "Хуавей" (Huawei Technologies Co.), което е потенциално опустошителен удар за технологичния гигант и може да засегне сериозно веригите за доставки на технологии по целия свят, включително и в САЩ. Последва временно отстъпление, след като Министерството на търговията на САЩ предостави 90-дневен временен лиценз на "Хуавей", който позволя закупуването на компоненти, произвеждани от американски компании.

Междувременно друга голяма китайска технологична фирма - производителя на оборудване за видеонаблюдение Hikvision Digital Technology Co., също може да се сблъска с ограничения относно способността ѝ да купува американски технологии, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки източници, запознати с въпроса. Това срина акциите на китайската компания с близо 10% при старта на днешната търговия на борсата в Шанхай.

Преговорите между Съединените щати и Китай претърпяха истински колапс от началото на настоящия месец, след като властите в Пекин поискаха значителни промени във вече договорения текст на търговката сделка, според мнения на администрацията на Доналд Тръмп.

Китайският посланик във Вашингтон Цуй Тянкай обаче заяви по-рано днес пред телевизия Fox News Channel, че Пекин все още е отворен за разговори. "Китай остава готов да продължи разговорите с нашите американски колеги, за да ги доведем до успешен край. Вратата ни е все още отворена", отбеляза Цуй Тянкай.

Той обаче обвинява американската страна, че често "променя мнението си" по предварителните сделки за прекратяване на търговските спорове между САЩ и Китай.

Цуй Тянкай също така каза, че американските преговарящи внезапно се отдръпнаха от някои предишни сделки, които бяха съгласувани предварително през изминалата година.

"Съвсем ясно е, че американската страна неведнъж е променяла решението си и е нарушава вече постигнатото предварително споразумение. Ние все още сме ангажирани с всичко с което сме съгласни, но американската страна променя мнението си толкова често", посочи китайския посланик във Вашингтон.

Той също така коментира пред Fox News Channel, че наложените ограничения на САЩ върху "Хуавей" "не се базират на никаква основна и доказателства" и могат да подкопаят нормалното функциониране на пазарите.

"Всеки знае, че "Хуавей" е частна компания. Това е нормална китайска частна компания. Така че всички предприети действия срещу "Хуавей" са политически мотивирани", заключи Цуй Тянкай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени