Eмисия новини
от 02.00 часа

Председателят на БФБадминтон: Сестри Стоеви имат договор да играят за националния

Златев и Неделчева по време на пресконференцията.
Снимка: БГНЕС

Българската федерация по бадминтон даде пресконференция като отговор на писмото във Фейсбук, публикувано вчера от европейските шампионки на двойки Габриела и Стефани Стоеви, че няма да играят повече за страната ни, защото са обидени от отношението към тях.

Председателят на федерацията Володя Златев обяви, че не е имало забавяне на сумите, които е трябвало да бъдат изплатени на сестри Стоеви.

„Оставаме с подадена ръка към Габриела и Стефани. Във федерацията няма нищо официално, че те няма да играят повече. Сестрите имат подписан договор, за да играят за националния отбор на България и са задължени да опазват доброто име на БФБ. Аз адмирирам проверката на нашата федерация от ММС. Още тази сутрин сме предали всички банкови извлечения и счетоводни справки за преведените средства за подготовка на момичетата. Получените цифри надвишават многократно това, което е предвидено за тях и това лесно може да се види. Държавата е инвестирала хиляди в тях. Административната функция сега е на Министерството на спорта. Трябва да се помисли, дали да не се иска някаква компенсация от държавата, за която те ще играят в последствие. Трябва да търси някаква справедливост“, заяви Златев.

Достигалата до №8 в световната ранглиста на единично Петя Неделчева, която сега е национален треньор, обяви че състезателите от отбора са обидени, защото Стоеви са ги нарекли „туристи“.

„Това е най-големият скандал в българския спорт. Те смятат, че бадминтонът започва от тях. Не трябва да забравят откъде са тръгнали те самите. Получавали са 100 процента подкрепа от федерацията през цялата си кариера“, заяви европейската вицешампионка на двойки Неделчева.

Директорът в БФБ Орлин Цветанов беше цветист, както винаги.

„Сестри Стоеви извършиха ритуално самоубийство! Те са лицето на българския бадминтон, но като хора ще нарека момичетата „ренегати“. Ако откажат да играят за България, няма да имат право да представят друга страна до март 2021 година – три години от последното им отборно състезание за страната“, поясни бившият наставник на Петя Неделчева.

Националът Иван Русев, който е и държавен шампион, обяви, че получава от федерацията десетократно по-малко от Стоеви и не е вярно тяхното твърдение, че европейската им титла била приравнена на златен медал от държавно. Той смята, че сестрите от Хасково са стигнали до първото място в Европа и благодарение на това, че мъжете от националния тим са играли спаринги с тях.

С мнението му се солидаризираха многократната европейска медалистка Линда Зечири, шампионката от Младежките олимпийски игри Мария Делчева и националите Даниел Николов, Иван Панев и Гергин Ангелов.

Снимка


Още от