Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха театрални спектакли във Враца

Копринка Червенкова и директорът на театъра във Враца Анастас Попдимитров.
Снимка: Галина Ганова

Теодора Духовникова и Асен Блатечки очаквано спечелиха наградите за женска и мъжка роля в 30-ия Национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Форумът завърши снощи, а след изиграването на последната постановка от програмата журито каза тежката си дума.

Председателят на експертния състав Копринка Червенкова и членовете Явор Койнаков и Стефан Янков дадоха статуетки на Духовникова за ролята ѝ на Регина в „Лисичета“ на Народния театър „Иван Вазов и на Асен Блатечки за ролята на Итън в спектакъла „Зимата на нашето недоволство“ на Малък градски театър „Зад канала“.

Титаните в режисурата Бина Харалампиева и Маргарита Младенова бяха отличени за постановките си - съответно „Лисичета“ от Лилиян Хелмън и за поетичния спектакъл „За светлото, което бе” на Драматично-куклен театър - Враца.

Домакините спечелиха още две награди – за сценография. Със статуетка от церемонията по награждаването си тръгна Ивайло Николов, а актьорите, реализирали спектакъла „За светлото, което бе“, бяха отличени с колективна награда.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, беше присъдена на Сенка Булич от спектакъла „Мечта за живот” на театър „Хотел Булич“ – Загреб, Хърватска.

По традиция всички участващи спектакли в Международния фестивал на камерните театри, организиран от NETA, си тръгнаха с отличия.

Тази година, както и в предходните две, отличените си тръгнаха само със статуетки и без финансови стимули заради липсата на средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна