Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион декара в Хасковско вече са защитени от градушки

| обновено на 23.05.19 в 13:35
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри новоизграден команден пункт за противоградова защита в Хасково.
Снимка: БГНЕС

Нов команден пункт за защита от градушки беше открит в Хасково. Той включва 27 нови ракетни площадки, разположени на територията на Хасковска област.

Земеделският министър Десислава Танева откри новия команден пункт, а след като заработи, ще бъдат защитени 1 100 000 декара площи в Хасковска област.

Инвестицията е за над 1 милион лева, подчерта Танева:

"Преди близо 3 години и повече стартирахме един проект за обновление и разширяване обхвата на противоградовата защита в България, която е на общо 11,5 милиона обработваеми площи към момента. С днешните декари ще стане близо 14 милиона декара и от обработваемите площи това е малко над 30 процента".

В Хасковска област днес е обявен код "жълто" за опасност от градушки. Градоносните облаци се очакват тази вечер. Те ще бъдат засечени от командния център, а след това ще се направят и изчисления колко ракети трябва да бъдат изстреляни.

72 хиляди декара са засегнатите площи от падналите градушки и проливните дъждове по обработените до сега протоколи.Това обаче не са окончателните данни ,защото обследването на площите продължава ,съобщи  министърът на земеделието Десислава Танева в Хасково.

"Прогнозите са тези събития обаче да продължат до към средата на юни. Когато приключи този сезон, ще направим рекапитулация на всички площи и ще бъде финализирана процедурата за обезщетяване. В момента имаме приключени малко над 72 000 декара. Всичко е в процес. В понеделник тази цифра може да стане 73. От тези приключени протоколи за тези установени напълно пропаднали площи, само 900 декара са от райони, където е паднала градушката и където районът е с покритие на противоградова защита".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна