Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Ирландия гласува за европейски и местни избори, пише The Irish Times. Заедно с евровота в страната се провеждат местни избори и един референдум. Повече от 6500 избирателни секции ще останат отворени до 22:00 часа, а преброяването на гласовете ще започне в събота в 9 часа сутринта в 29 центъра за броене в страната. Между 3.3 и 3.4 милиона души имат право да гласуват в различните избори.

Днес гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, твърдят, че не са успели да упражнят своето право на глас, пише Evening Standard. Административни грешки, липсата на правилни формуляри, изпращани на избирателите и късното регистриране, бяха посочени като причини за невъзможността на избиратели от ЕС да гласуват.

Гражданите на ЕС трябваше да попълнят два формуляри, за да гласуват на европейските избори във Великобритания. Първият за регистриране на вота, а вторият - декларация за гласуване във Великобритания, която трябваше да бъде върната на местните власти до 7 май. Избирателната комисия е инструктирала съветите да информират гражданите на ЕС за втория формуляр, но не са имали правно задължение да го правят, пише вестникът.

Тереза Май ще подаде оставка като лидер на консерваторите днес, отваряйки пътя за нов премиер преди края на юли, информира The Times. До това се стигна, след като последният опит за спечелване на подкрепата на партията за нейната сделка с ЕС се провали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна