Eмисия новини
от 05.00 часа

Местни избори се очаква да повишат активността на евровота в Гърция

Социологическите агенции дават на „Нова демокрация“, водена от Кириакос Мицотакис, преднина от 5-8% за евроизборите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партиите в Гърция водят борба за всеки глас. Последните социологически проучвания дават сигурна победа на консервативната партия „Нова демокрация“, водена от лидера Кириакос Мицотакис.

В Гърция евроизборите в неделя съвпадат с първия тур на местните избори.

Днес са последните митинги на лидерите на партиите - в Солун ще говори Кириакос Мицотакис, в Атина - Алексис Ципрас.

Общият фактор във всички социологически проучвания е победа на консерваторите от „Нова демокрация“. Различните агенции дават между 5 и 8 процента разликата със СИРИЗА на ципрас. Трета политическа сила се очаква да бъде крайнодясната „Златна зора“, която видимо увеличава влияние в Северна Гърция след договора за името на Македония.

Изборите за Европейски парламент съвпадат с първия тур на местния вот, което се очаква да увеличи избирателната активност на гърците.

За българските граждани в Гърция ще се открият 13  секции - с две повече от последния вот. Туристите, които пристигнаха на почивка могат да гласуват в неделя в две секции на Халкидики, както в Кавала и Солун.

В Атина секциите за българските граждани са три, а на остров Крит е най-активното българско присъствие с четири секции.

Още от
В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.

Сърбия отвори „банка“ за ракия

публикувано на 18.10.19 в 20:36