Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Ректорът на СУ гневен - протоколът на президента наредил политиците да са пред професорите, пише на първата си страница 24 часа. Изданието пояснява, че политиците се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора Анастас Герджиков. Той определи поведението  им като безобразно. 24 часа цитира думите на професор Герджиков, с които започна словото си на вчерашния празник: "На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция".
Култура и духовност не се наливат насила, обърна се професор Анастас Герджиков към Румен Радев и останалите.

Силата на демокрацията е само в свободата, гласи заглавието на анализ в съботния брой на "Сега". Според автора Петьо Цеков доверието в демократичните системи пада там, където икономиката е в криза, а свободата линее. В публикацията се цитира изследване на центъра "Пю", според което има влошаване на доверието към демокрацията в 27 държави по света. 84% от гърците и 83% от бразилците не харесват "начина, по който демокрацията работи в тяхната страна". Повечето от половината британци - 55% са на същото мнение.

Държавата обучава експерти по защита на данните, четем във вестник "Монитор". Регулаторът на личните данни ще може да обучава служители за защитата им. Текстове на приетия без много обсъждане през февруари закон, който добави европейския регламент GDPR в българското законодателство, овластява допълнително Комисията за защита на личните данни да провежда занятия по темата.

С 26 на сто поевтиняха средно черешите за седмица, научаваме от  "Монитор", който се позовава на данни на Системата за агропазарна информация. В страната те се продаваха на дребно в широки граници от 2,80 до 9 лв. за килограм. Подобно нещо се случва и с друг плод - ягодата, продължава вестникът. За периода при тях е отчетено значително поевтиняване от 23 на сто. Те също се продаваха по сергиите и магазините с големи разлики в цените от 2,40 да 6 лв. за килограм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени