Eмисия новини
от 09.00 часа

Петима са вече кандидатите за мястото на британския премиер Тереза Мей

Британският министър на здравеопазването влиза в надпреварата за лидер на Консервативната партия

| обновено на 25.05.19 в 14:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима са вече кандидатите за мястото на британския премиер Тереза Мей, която обяви, че ще се оттегли на 7 юни. Министърът на здравеопазването Мат Хенкок е последният, който съобщи за включването си в надпреварата нов лидер на Консервативната партия, предаде Ройтерс. Ханкок е петият кандидат за приемник на Тереза Мей. 

Останалите претенденти за поста на партиен лидер на консерваторите са министърът на външните работи Джереми Хънт, на международното развитие Рори Стюърд, бившият министър на труда и пенсиите Естър Маквей и бившият външен министър Борис Джонсън. Очаква се и други да се кандидатират. 

Миналата седмица лондонският в-к "Таймс" обяви проучване, според което Борис Джонсън има сериозна преднина пред другите потенциални кандидати. Според данните 39% от членовете на Консервативната партия биха гласували за бившия външен министър, който беше и основна фигура в кампанията за Брекзит.

Тереза Мей ще се оттегли като партиен лидер, но ще остане на поста министър-председател, докато торите изберат неин наследник. 

Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51