Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване за евродепутати и местен вот в Италия

Италианският президент Серджо Матарела пристига за гласуване на европейските избори в секция в Палермо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборният ден в Италия започна в 7 часа местно време и ще приключи в 23 часа. Участват 15 партии за излъчване на 76 евродепутати. С право на глас са 51 милиона италианци.

Освен за Европейски парламент се провежда и местен вот в над 3800 общини, за определяне на кметове, което засяга и главните областни градове Бари, Каляри, Кампобасо, Флоренция, Перуджа и Потенца. Вот за областна управа се провежда в област Пиемонте. 

Българските граждани гласуват в 6 избирателни секции: посолството в Рим, Генерално консулство в Милано, още в градовете Кастеламаре ди Стабиа, Понтедера, Тури и Фоджа.

В деня на размисъл вчера лидерът на „Лига” и вътрешен министър Матео Салвини отправи изборен апел в социалните мрежи. Това доведе до остри критики и протести като му се обърна внимание, че вътрешният министър отговаря за спазване  изискванията в деня преди вота.

Куриозен е фактът, че до последния момент в Торино, заради ниско заплащане в рамките на 120-190 евро, се търсеха председатели на изборни комисии и съответни членове. В Рим обаче се оказа, че  тези дейности ще изпълняват над 700 шофьори от градския транспорт и почистването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна