Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка увеличи изискваните обезпечения за депозити в чужда валута

Турска централна банка

В понеделник Централната банка на Турция повиши задължителните обезпечения на търговските банки при отпускането на заеми в чуждестранна валута, като целта е да се обезкуражат местните кредитори да концентрират техните спестявания в други валути извън турската лира.

"Нивата на изискваните резерви за валутните депозити и фондовете за участие са увеличени с 200 базисни пункта, за да се подкрепи финансовата стабилност", се казва в изявление на банката от понеделник.

В резултат на решението около 4,2 млрд. долара ще бъдат превърнати в обезпечения, което от своя страна ще ограничи пазарната ликвидност в чуждестранна валута, добави банката.

Валутните резерви на турската централна банка намаляха, след като на няколко пъти тя интервенира на международните пазари, продавайки чужда валута, с която закупи турски лири, за да стабилизира курса на местната валута. На 9 май стана ясно, че банката ще може да увеличава международните си резерви и като заема златни запаси от търговски банки.

По-рано този месец Турската централна банка коригира и механизма за поддръжка на валутните курсове за подкрепа на финансовата стабилност. Тази мярка беше оценена, че ще абсорбира около 3 млрд. долара ликвидност в чуждестранна валута.

Централната банка запази основния си лихвен процент без промяна на ниво от 24% на пет поредни заседания. Предишната промяна беше през септември 2018-а година, когато основната лихва беше повишена с цели 625 базисни пункта от 17,75% до 24 на сто.

Турската лира реагира позитивно на последните ограничителни мерки, въведени от централната банка, поскъпвайки спрямо долара и еврото. Щатската валута се понижава с 0,4% към 6,0500 турски лири, докато еврото - с 0,42% към 6,7800 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени