Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестри Стоеви сезират главния прокурор за нарушения в БФ Бадминтон

Сестри Стоеви - Стефани и Габриела и адвокат Радостин Василев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви и техният адвокат Радостин Василев и ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за нарушения, извършвани от Българската федерация по бадминтон по отношение финансирането на тяхната подготовка и участието им в състезания. Ако бъдат установени злоупотреби и нарушения, Стоеви ще поискат отнемане на лиценза на федерацията.

Адвокат Василев показа документи, уличаващи централата в отклоняване на средства към трети лица, както и в нередности  при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта с цел разпределяне на бюджета.

Разминавания има и в размера на обявената от БФБадминтон сума, изплатена на Габриела и Стефани Стоеви за подготовка и участие в турнири през 2018 година, и реално получената от тях. По думите на юриста за миналата година на състезателките са изплатени общо 35 377 лева (16 122 и 19 255 лв.), а не както твърдят от федерацията - над 100 000 лева. Доказателство за това са банковите извлечения от сметките на момичетата, в които фигурират и допълнително преведени 150 000 лева, които обаче са пари, които те лично са изкарали от наградни фондове и международната федерация е превела на българската. Двете бадминтонистки получават и 800 лева месечно стипендия от ММС, което прави общо 9600 на година. Или сборът е не повече от 45 000 лева.

За 2019 година сестри Стоеви не са получили нито една стотинка за подготовка и участия в турнири. Преведени са им 51 959 лева от наградни фондове от състезания, които не са от бюджета, който им е определен. Както и общо 3600 лева от стипендията. В същото време председателят на БФБадминтон Володя Златев твърди, че половината от бюджета им за 2019 е разходван.

Както и да се развият събитията обаче сестрите са са категорични, че няма да променят решението си – да спрат да се състезават за България и да не участват на олимпиади, световни и европейски първенства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени