Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва пазарлъкът за високите постове в евроинституциите

Спрягат Кристалина Георгиева за следващ дипломат №1 на ЕС

Кристалина Георгиева
Снимка: БТА

Испанският премиер социалист Педро Санчес ще се срещне довечера с френския президент Еманюел Макрон и вероятно ще лобира за няколко леви кандидати за високите постове в ЕС преди утрешната неформална среща на върха в Брюксел, предаде сайтът „Юрактив“.

Очаква се Санчес, победител на евровота в родината си, да тества възможността претендентът на Партията на европейските социалисти за шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс да заеме поста.

Ако социалистите успеят в това начинание, те няма да имат против Кристалина Георгиева, бивш зам.-шеф на ЕК, да заеме поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи на мястото на италианката Федерика Могерини, посочват дипломатически източници.

Макрон, чиято партия влезе в съюз с Алианса на либералите и демократите в Европа, ясно е посочил, че не одобрява системата „шпиценкандидат“, според която кандидатът на партията спечелила най-много гласове трябва да стане председател на ЕК. С оглед на резултата от евроизборите това трябва да е Манфред Вебер от консервативната Европейска народна партия. Френският президент вероятно би предпочел Комисията да бъде оглавена от шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, отбелязва „Юрактив“. Бившата финансова министърка на Франция има влиятелни съюзници в ЕК, включително генералния секретар – „сивият кардинал“ Мартин Зелмайер.

В случай, че постовете върховен представители и председател на ЕК отидат в друга група, Санчес има кандидат за шеф на Евросъвета в лицето на португалския премиер Антониу Коща. Настоящият – Доналд Туск, вероятно ще заеме лидерския пост в Европейската народна партия от Жозеф Дол, след края на мандата си през есента.

В подкрепа на Манфред Вебер вече се изказаха влиятелни политици, сред които лидерката на германския ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която настоя още снощи, че именно баварският политик трябва да е следващият шеф на ЕК.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен също настоя днес, че Вебер трябва да заеме поста. Финландецът намекна и за присъединяването на Зелените към проевропейски алианс с ЕНП, социалдемократите и АЛДЕ. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна