Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в 51-ва секция в хасковския квартал "Орфей" няма да бъдат отчетени

Снимка: БГНЕС

Изборите в 51-ва секция в хасковския квартал "Орфей" няма да бъдат отчетени заради непоправими грешки. РИК не може да свика отново членовете ѝ, за да започне ръчно броене. Останалите протоколи на Хасковския район тръгват към ЦИК, откъдето ще се произнесат, дали гласовете на 232-ма души в тази секция, ще бъде зачетен.

РИК не може да отчете вота на тази секция заради тотално сгрешените нанесени данни. Единственото вярно нещо са подписите на гласувалите 232 души и машинното гласуване от 49 фиша, съобщи председателят на РИК - Хасково Веселина Тенчева и разясни казуса:

"В продължение на часове даже се чудехме за вариант, по който евентуално биха могли контролите да излезнат. Такъв вариант ние не намерихме освен отваряне и броене на бюлетините. Направихме опит и ние, и Община Хасково да съберем цялата секционна избирателна комисия, която съвместно с РИК да извърши преброяване. Но всичките ни опити бяха безуспешни. Не мога да ви кажа как така се случва всички бюлетини да са сгрешени. Бяха две възрастни жени, и двете бяха 39-и набор, които цяла вечер стояха тука, може би дойдоха в РИК в около 10.30-11 вечерта и си тръгнаха тази сутрин към 9. Съжалихме ги, пробвахме всякакви варианти, за да можем да им помогнем, но вариант просто нямаше никакъв да излезнат контролите в техния протокол".

Дали ще бъдат зачетени гласовете в тази Хасковска секция ще реши ЦИК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени