Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще прави основна чистка на ГЕРБ в Плевен и Добрич

| обновено на 28.05.19 в 21:37
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Брюксел за участие в работната среща на лидерите от ЕС. Коментирайки резултатите от евроизборите, той заяви, че ще направи основна чистка на партийните организации на ГЕРБ в Плевен и Добрич. 

На влизане за извънредното заседание на Европейският съвет, премиерът каза: "Дори в трите области, където губим, в сърцето - градовете, ние печелим". И добави:

"Няколко организация или ще ги разформировам, или наново ще ги правя. Организациите в Добрич, Плевен - там ще чистя всичко до корен. В това можете да бъдете сигурни".

По повод оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова министър-председателят заяви, че не се меси в работата на други партии:

"Аз в работата на други партии никога не съм се месил и никога не съм си давал мнението какво трябва да направят в тях - кой да им е лидер, дали да дава оставка, дали - не. Какво ще направят БСП, си е тяхна работа. За мен днес аплодисментите в ЕНП са, че аз, България, сме победили лидера на европейските социалисти в пряк двубой в България".

На въпрос дали ще се обсъжда името на бившия еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за председател на Европейската комисия, той отговори:

"Много е далече това да се говори.... Мария Габриел направи една много добра кампания - разликата между нея и останалите кандидати беше потресаваща, в нейна полза - компетентност, знание, умение, излъчване. Понеже вчера имаше още една лъжа, която чух. Най-много преференции от всички партии на тези избори имаше Мария Габриел".

Запитан за кандидатурата на Манфред Вебер, Борисов заяви:

"Ние като позиция на Европейската народна партия сме твърдо зад него".

Според премиера Бойко Борисов ВМРО, "Атака" и "Воля" са се представили добре на изборите:

„Те се разправят от първия ден, защото са три остри камъка. Както и за БСП отговорих, така и на тях не се меся в работата. ВМРО даде много добър резултат. Волен Сидеров, Валери Симеонов – също си направиха своите кампании. „Воля“ – изненадващо доста добре. На фона на победата на Льо Пен във Франция Марешки става важен с връзките, които има…“

Министър-председателят отново заяви категоричната си подкрепа за унгарския премиер Виктор Орбан:

„Вижте, той е антикомунист, безспорен. И видях, че тези, които му искаха оставката, тези, които най-много говореха, завършиха в своите държави на 3-то, 4-то, 5-то място (на евроизборите – б.р.). А той ги разгроми с 50 и няколко процента. В края на краищата ние сме Европа на нациите… Ще се съобразим с това, което унгарците казват. Навсякъде има хейтъри, недоволни. Аз самият съм го критикувал за университета (на Джордж Сорос, който след приети закони се изнася от Унгария - б.р.). С Виктор сме приятели от деца, от 20 години“.

На въпрос дали на по-късен етап България би подкрепила свой конкурент за седалище на Европейския орган по труда, той отговори:

„Утре Европейската агенция по труда искам да е в София. Всеки, който иска да ме направи по-близък, първо да гласува за Агенцията по труда. Тя е важна за България, за всички нас“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна