Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Турция продължава да се отдалечава от еврочленството

Снимка: архив

Наблюдава се „допълнително значително отстъпление“ в турската правосъдна система, обяви днес ЕС и остро разкритикува страната по редица теми - от права на човека до икономическа политика, предаде Ройтерс.

В годишния си доклад за напредъка на Турция по пътя към членство в ЕС Еврокомисията посочи, че свободното слово в Турция е потискано и правителството е „повлияло негативно“ на финансовите пазари.

„Сериозното отстъпление продължава в турската икономика, което води до по-дълбоки притеснения относно функционирането на пазарната икономика на страната“, отбелязва в доклада си ЕК и посочва, че Турция продължава да се отдалечава от ЕС.

През февруари комисия на Европарламента гласува за временно преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция, след като миналия юни Съветът отбеляза, че преговорите за присъединяване на Турция са в застой и не могат да бъдат отваряни или затваряни преговорни глави.

Сега следващата стъпка е отново Европейският съвет да разгледа препоръките на ЕК и да вземе решение по въпроса. Очаква се това да стане през юни.

В своя реакция заместник външният министър на Турция Фарук Каймакчъ настоя, че докладът на ЕС не отразява адекватно настоящата ситуация в страната и не може да приеме несправедливите критики в него.

Той допълни, че Анкара очаква европейските съюзници да подкрепят борбата ѝ срещу заплахите за сигурността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна