Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК потвърди, че ще предприеме стъпки за дисциплиниращи мерки спрямо Италия

Европейската комисия потвърди, че ще предприеме първи стъпки за налагане на дисциплиниращи мерки спрямо Италия, който биха поставил страната в риск от големи по размер финансови санкции. Комисията поиска от италианското правителството да обясни неспособността си да овладее огромния държавен дълг, преди изпълнителната власт на Европейския съюз да вземе окончателното си решение за подобни стъпки през следващата седмица.

В писмо, изпратено до италианския финансов министър Джовани Триа в сряда, финансовите ръководители на Европейската комисия Валдис Домбровскис и Пиер Московиси заявиха, че страната "не е постигнала достатъчен напредък към спазването на критерия за дълга" според фискалните правила на ЕС (за дълг, който не надвишава европейския тавана от 60% от БВП).

Двамата висши европейски служители поискаха от Рим да посочи до 31-ви май всички фактори, които обясняват това влошаване на дълговите параметри, се посочва в писмото на ЕК, видяно от агенция Блумбърг.

Комисията обмисля да предложи дисциплинарна процедура за Италия, която би могла да проправи пътя за налагане на санкции в размер до 3,5 млрд. евро (до 0,2% от БВП на съответната държава).  Стъпката може да дойде като част от редовните доклади на ЕС за мониторинг на бюджета, най-вероятно на 5-и юни, и това вероятно ще отбележи нова ескалация на бюджетния сблъсък между Рим и Брюксел, който разтърси европейските дългови пазари през 2018-а година.

Италианският финансов министър Джовани Триа "получи, както се очакваше", писмото на Комисията и "е готов да отговори", заяви говорител на негово министерство. Говорителят обаче отказа да коментира времето за отговор на г-н Триа.

Както съобщи по-рано днес агенция Ройтерс, препоръката на ЕК ще бъде само една стъпка в дълъг и сложен процес, който изисква от правителствата на ЕС да вземат решения на няколко пъти. Решението за започване на дисциплиниращи мерки в крайна сметка ще бъде взето от финансовите министри на Европейския съюз въз основа на доклада на ЕК, който първо трябва да получи подкрепата на заместник-министрите на финансите от 28-те страни-членки на единния блок, напомня Ройтерс. Самите финансови министри на ЕС ще трябва да подпишат препоръка за процедурата за прекомерен дефицит, при която може да се поиска от Италия "безлихвен депозит" до 0,2% от брутния вътрешен продукт - около 3,5 милиарда евро.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени