Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената активност в САЩ към най-ниско ниво от октомври 2016 година

През май промишлената активност в САЩ се забави изненадващо до 2 и 1/2-годишно дъно в резултат на ескалиращото търговско напрежение с Китай и по-слабите продажби на автомобили, показват резултати от последно проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през май до 52,1 пункта от 52,8 пункта през април, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение към 52,6 пункта. Въпреки че промишлената активност продължава да се разширява за 121-ви пореден месец, това е най-слабата бизнес експанзия в САЩ от октомври 2016-а година.

Индексът на новите промишлени нарасна до 52,7 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, докато индексът, оценяващ промишленото производство, се понижи с 1 пункт до 51,3 пункта (най-ниско ниво от август 2016-а година). В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се увеличи с 1,3 пункта до 53,7 пункта, което е знак за малко по-добър растеж на новите работни места в индустриалния сектор.

Ценовият промишлен индекс нарасна с цели 3,2 пункта до 53,2 пункта, което е сигнал за засилващ се инфлационен натиск.

"Участвалите в проучването промишлени мениджъри изразиха загриженост от ескалацията на американското и китайското търговско противопоставяне, но общите настроения останаха предимно положителни. Индексът PMI продължава да отразява забавянето на промишлената експанзия", отбеляза председателят на ISM Тимъти Фиоре.

Днешното по-слабо проучване на ISM изглежда в синхрон с окончателните резултати от аналогично проучване на агенция IHS Markit, според което промишленият PMI индекс на САЩ се понижи през май до близо 10-годишно дъно от 50,5 пункта (най-ниско ниво от септември 2009-а година) спрямо 52,6 пункта през април и предварителна оценка за индекс на ниво от 50,6 пункта.

За разлика от ISM проучването, индексът на новите поръчки, според агенция Markit, се понижи до 49,6 пункта, докато производственият PMI индекс - до 50,7 пункта (най-ниско ниво от 2016-а година), а индексът на заетостта в промишления сектор достигна най-ниско ниво от юни 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна