Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия преговаря с Полша за компенсациите за некачествено гориво по петролопровода „Дружба“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва започнаха преговори за компенсациите, които Русия дължи на Полша за доставката на некачествено гориво по петролопровода „Дружба“. Говорителят на "Транснефт" Игор Дьомин обеща, че на 8-9 юни ще бъде възобновено подаването на петрол, който отговаря на стандартите за качество. 

На 19 април беларуската компания "Балнефтехим" обяви, че руската страна подава по петролопровода „Дружба“ некачествена суровина. Няколко дни по-късно Беларус спря транзита за европейските потребители.

Проверка на "Транснефт" показа, че на територията на Самарска област горивото е умишлено замърсено. Следственият комитет на Русия разкри, че организирана престъпна група е източвала петрол от тръбата и го е заменяла с хлорорганични съединения.

Финансовият директор на компанията „Петронефт актив“ и заместникът на генералния директор по техническите въпроси бяха обвинени в кражба в особено големи размери и повреждане на магистрален петролопровод. Двамата бяха обявени за издирване, а четирима техни предполагаеми съучастници, сред които и генералният директор на фирмата – задържани. Те ще останат в ареста до 29 юни, когато ще бъде гледана мярката им за неотклонение. Източването е продължило от август 2018 до април тази година.

Руското министерство на енергетиката изчислява на 100 милиона евро щетите от двуседмичното спиране на транзита за европейските потребители. Ресорният министър Александър Новак изрази надежда, че замърсеният петрол все пак ще бъде продаден с отстъпка в цената. Петролопроводът „Дружба“ преминава през територията на Беларус, където се разделя на две линии: едната продължава към Полша и Германия, а другата – към Унгария и Словакия през Украйна. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна