Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 хиляди души умират преждевременно в България заради мръсния въздух

Качеството на въздуха в София е много по-лошо отколкото в Лондон и Париж

Снимка: БГНЕС

Всяка година повече от 10 хиляди души умират преждевременно в България заради замърсяването на въздуха, алармират от Световната здравна организация в навечерието на Световния ден на околната среда.

Атмосферното замърсяване е съществен рисков фактор за появата на ракови, сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

По повод Световния ден на околната среда в галерия "Червена точка" бе огласена инициативата "Да завъртим колелата за повече въздух". Събитието се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Атмосферното замърсяване оглавява списъка на Световната здравна организация с десетте глобални заплахи, застрашаващи човешкия живот, посочва д-р Михаил Околийски от Българския офис на Здравната организация:

"В Западна Европа този проблем практически е решен, докато в България едно от големите замърсявания в големите градове, като София, Пловдив, Бургас, е вследствие на замърсяването от тези твърди горива за домакинството, както и все още от индустрията".

Качеството на въздуха в София е много по-лошо отколкото в мегаполиси като Лондон и Париж, сочат експертите. Пулмологът д-р Александър Симидчиев допълва:

"Ние в момента живеем в една паничка, наречена Софийско равно поле, което поради географското си положение задържа въздуха, особено зимно време, в определено стационарно положение, като замърсителите, които си генерираме тука, си ги дишаме, освен ако не ни помогне вятърът".

Погрешно е схващането, че въздухът през лятото е по-чист. Слънцето образува повече химични реакции и се образува озон, който близо до земята дразни дишането, а най-засегнати са възрастните хора и малките деца, които попадат в така наречените рискови групи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна