Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново заплаши Пекин с мита за останалия китайски внос за "поне" 300 млрд. долара

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да удари Пекин с високи мита за вноса на китайски стоки за още "поне" 300 млрд. долара, като в същото време посочи, че и Китай и Мексико искат да сключат сделки във връзка с техните търговски спорове със Съединените щати.

"Разговорите ни с Китай, много интересни неща се случват. Ще видим какво ще се случи ... Мога да повиша митата за още поне 300 млрд. долара и ще го направя в точното време", заяви Доналд Тръмп пред репортери преди да се качи на борда на Air Force One на ирландското летище "Шанън" на път за Франция, където днес се честват 75 години от Десанта в Нормандия.

Американският президент обаче отбеляза, че търговските преговори между САЩ и Китай все още продължават и изрази надежда, че по-нататъшни рестриктивни действия няма да са необходими, тъй като Пекин иска да постигне споразумение със САЩ.

Тръмп също така посочи, че и Мексико "желае много силно сделка", след като предни дни той заплаши да въведе мито от 5% за всички внасяни мексикански стоки, увеличавайки го ежемесечно, докато стигне до 25%, или докато южната съседка на Съединените щати не предприеме действия за спиране на незаконната имиграция в САЩ.

Според последни информации Мексико и САЩ не успяха да постигнат споразумение по време на вчерашните разговори, но мексиканският външен министър Марсело Ебрард остава оптимист за резултата от преговорите, които ще продължат и в четвъртък.


 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна