Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи руски вестници се застъпиха за арестуван журналист

| обновено на 10.06.19 в 18:31
Иван Голунов
Снимка: Ройтерс

Задържането на руския разследващ журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов предизвика безпрецедентна вълна на солидарност в негова подкрепа и силен международен отзвук.

Голунов беше арестуван в края на миналата седмица по подозрение в производство и разпространение на наркотици. Според следствието той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Мярката му е домашен арест до 7 август.

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност.

Водещите руски печатни издания „Комерсант“, „Ведомости“ и „РБК“ излязоха тази сутрин с еднакво графично оформени първи страници с надпис „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и общо заявление.

„Не намираме за убедителни представените от следствието доказателства за вината на Иван, а обстоятелствата около задържането му предизвикват големи съмнения, че при следствените действия е бил нарушен законът“, пише в заявлението.

Журналисти настояват за подробна проверка на ареста, данните от която да бъдат предоставени на медиите.

Иван Голунов беше задържан на 6 юни в центъра на Москва. От полицията съобщиха, че в раницата му са били намерени наркотици, а при последвалия обиск в дома му – нарколаборатория.

Журналисти обаче разкриха, че само една от разпространените след ареста снимки е от дома на Иван. Другите, на които се вижда нарколабораторията, били от друг адрес. По-късно полицаите признаха, че е станала грешка.

Освен това Иван е бил държан под стража повече от установените по закон 48 часа, 12 часа е бил лишен от правото си да се свърже с адвокат, първоначално му е била отказана медицинска помощ, а при последвалия преглед лекар е констатирал охлузвания по гърба и синина под лявото око.

Съдът наложи на Голунов мярка за неотклонение домашен арест.

Европейският съюз, Съединените щати, организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста.

От Кремъл заявиха, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени