Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Василев: Голяма част от хората, които опитват дрога, спират сами

Д-р Георги Василев
Снимка: БНР

"Проблемът с наркотиците днес е много по-динамичен отпреди 20 години. Вече нямаме една вълна от хероин или нещо подобно, а имаме най-различни субстанции, част от които се произвеждат и в България. Някои са синтетични, а някои може да ги поръчаш по интернет. Дори може да си ги отгледаш вкъщи! Въобще, много по-шарен, по-динамичен и по-неконтролируем проблем". Това каза пред БНР д-р Георги Василев, бивш директор на Националния център по наркомании и специалист по заместващи терапии. Той коментира записи, предоставени от радио „Реакция“, в които различни потребители и пласьори, пожелали да запазят анонимност, разказват за преживяванията си. Влизането в света на наркотиците започва с любопитство, употреба „от събота до събота“ - на различни партита, а един от най-популярните варианти за излизане от него е след смяна на средата, обобщи той.

„Трябва да е ясно, че голяма част от младите хора употребяват вещества не защото имат проблеми, а защото им е интересно. Те са млади, а човек, като е млад, иска да експериментира… Вземаш го, за да се чувстваш добре, да имаш повече тонус, да можеш да танцуваш всяка вечер, да се разтвориш в групата, да си прекараш добре и това е началото. Хубавата новина е, че голяма част от хората, които опитват, всъщност спират сами“.

Младите хора имат усещане, че наркотиците са лесно достъпни, допълни Василев. Търговията в „дарк уеб“ допълнително улеснява намирането им:

„Ние сме в отворено, свободно общество и това има своите хубави страни, но тази отвореност и демокрацията има своите негативни страни и това е, че човек има достъп до неща, които са били немислими. Много повече трябва да работим върху това хората да могат да взимат отговорни решения за себе си!“.

Димитър Карагегов от „Либърти 420“ - организация, която безплатно тества съдържанието на наркотици, разясни колко е опасна „шеговитата билка“ – синтетичен канабиноид във вид на прах, който е около 100 пъти по-силен от популярната "трева":

„По мои наблюдения това е най-смъртоносният наркотик на пазара, защото младите почти не употребяват хероин вече и няма за какво да се плашим от свръхдоза хероин, но се случва свръхдоза „билка“, свръхдоза синтетика, която води до смърт, често на 16-18 годишни. „Билката" се взема, защото наподобява ефектите на канабисовата трева. За съжаление обаче, няма нищо общо като физически ефекти. Тя изобщо не е създадена с цел да бъде друсане за удоволствие, а с научна цел - с нея се правят експерименти върху мишки. Даже създателят ѝ казва, че трябва да си пълен идиот, за да го вземеш това. Пристига под формата на бял прах, от Китай обикновено, и се разтваря в разтвор, с който се напоява някаква билка - мента, лайка… Когато пушиш, не получаваш никакъв ефект от самата билка, а получаваш ефекта от това, с което си напръскал отгоре. Той е около 100 пъти по-силен от органичната трева. Когато прекалиш със синтетична трева, ефектите могат да варират от епилептични припадъци, сериозна загуба на памет, спираш да дишаш, умираш… Обикновено в акта пише „инфаркт“, защото трудно може да се намери в кръвта. По-лесно е да заключат, че просто сърцето ти е спряло - на 16-годишен, на 20-годишен човек“.

Д-р Георги Василев е категоричен, че човек, който взима наркотици, трябва да се безпокои, че може да загуби живота си много преди да усети физическа опасност:

„Първите симптоми обикновено са, че започваш да губиш контрол, да го взимаш в ситуации, когато не е прието, или повече, отколкото е необходимо. Започва да се променя животът в посока на това да организираш взимането на веществата, отделяш повече време, мислиш, планираш и започват полека да те контролират -  това е далеч преди да имаш много тежки последици, но започваш да влизаш в мрежата“.

В момента у нас има около 3 500 души на метадоновата терапия, заместваща хероина. За втора поредна година обаче нередности в търговете принуждават лечебните заведения да го купуват сами за месец-два, докато бъдат осигурени нужните дози.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна