Eмисия новини
от 10.00 часа

Борис Джонсън не се стреми към Брекзит без сделка

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

„Мога да обединя страната и ще има Брекзит“, с тези думи накратко може да се обобщи започналата днес кампания за лидер  на Консервативната партия на бившия външен министър на Великобритания Борис Джонсън. Фаворитът на букмейкърите обаче избягна да отговори на всички неудобни въпроси. Джонсън обяви, че на него може да му се вярва и че на 31 октомври страната трябва да напусне ЕС. От Лондон – Веселин Паунов:

В момента Борис Джонсън се радва на подкрепата на най-много депутати на торите. Изтъквайки постоянно заслугите си като кмет на Лондон и с твърдения, че може да му се вярва, Джонсън посочи, че той е човекът, който ще изпълни Брекзит и че само излизането от ЕС е в състояние да обедини страната: „След три години и два пропуснати крайни срока ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври.“.

Борис Джонсън обаче побърза да поясни, че не се стреми към Брекзит без сделка, но страната трябва да се подготви щателно и за този вариант.

 „Ново правителство, с нов мандат, с нови убеждения и нова решимост да свърши работа. С нов оптимизъм и ново самочувствие какво може да направи Великобритания. И аз мисля, че те ще откликнат на това“, каза той.

И тук последваха неудобните въпроси, като първият и най-важния е може ли да се вярва на Борис Джонсън след толкова много гафове, непремерени, често обидни, и най-вече противоречиви изявления. Според него и неговите привърженици – да. Но ето какво отговори министърът на финансите Филип Хамънд на въпроса може ли Борис Джонсън да изпълни Брекзит: „Не смятам, че може. Казвал съм публично, че не е разумно кандидатите да се поставят в неудобно положение с такива обещания. Парламентът няма да позволи излизане без сделка от ЕС, а опитът дотук предполага, че постигането на сделка в парламента няма да е лесно.“

Всъщност още днес лейбъристите започват именно процес за блокиране на излизането от ЕС без сделка.

На практика днес Борис Джонсън не се извини за предишни гафове, нито изложи ясен план за Брекзит, избегна всички неудобни въпроси. Разбира се, добре бе приета заканата да не допусне Джереми Корбин на Даунинг стрийт.

Така че Джонсън си остава фаворит на депутатите. Първият кръг от гласуване е утре. Кандидатите са десет, като този с най-малко гласове ще отпадне директно, но е твърде вероятно някои от останалите доброволно да се оттеглят, ако преценят след резултата, че нямат шанс да продължат успешно напред. 

Още от