Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Льо Пен отново на съд заради публикуване на снимки на „Ислямска държава“

Марин Льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен отново ще бъде изправена пред съда заради публикуваните от нея в Туитър през декември 2015 г. снимки с екзекуции, извършени от терористичната организация „Ислямска държава“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Съдия от съда в Нантер постанови председателката на Националния сбор отново да се яви пред наказателния съд с аргумента, че е нарушила член на френския наказателен кодекс, който предвижда наказание за разпространяването на съдържащи насилие съобщения, които могат да бъдат видени от деца.

Марин Льо Пен разпространи на 16 декември 2015 г. в социалната мрежа пропагандни снимки на терористичната организация „Ислямска държава“ в отговор на изказване на журналиста Жан-Жак Бурден, в което той направи паралел между „Ислямска държава“ и Националния сбор. Под снимките от публикацията Льо Пен написа: „Ето това е Даеш (името на „Ислямска държава“ на арабски)!“.

На снимките се виждаше сирийски войник, прегазен жив с танк, йордански пилот, изгорен жив в клетка, и обезглавеното тяло на американския журналист Джеймс Фоли, чиято отсечена глава е поставена на гърба му.

Льо Пен публикува снимките само няколко седмици след атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж и това провокира голямо обществено възмущение, отбелязва АФП.

Правосъдието още същия ден започна две разследвания срещу Льо Пен и депутата от Националния сбор Жилбер Кояр, разпространил подобни снимки.

Марин Льо Пен изрази през септември възмущението си от поисканата срещу нея съдебно-психиатрична експертиза. Крайнодясната лидерка заяви, че срещу нея се използват методи, присъщи на тоталитарните режими, и отказа да бъде подложена на подобна експертиза.

Льо Пен разпространи в социалната мрежа постановлението за извършване на експертизата, като това стана причина за още едно разследване срещу нея за нарушаване на забраната за публикуване на съдебен акт преди открито съдебно заседание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени