Eмисия новини
от 04.00 часа

Депутатите забраниха окончателно поставянето на палатки върху дюни

| обновено на 13.06.19 в 12:40
Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите забраниха окончателно поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането и престоя на превозни средства, кемпери и каравани върху подвижни и неподвижни дюни в зона "А" и "Б", освен в случаите на разрешено строителство.

Парламентът разреши извън териториите на морските плажове и местата за официалното къмпингуване да се създадат зони за временно разполагане на кемпери, каравани и палатки, като правилата ще бъдат описани в наредба на МРРБ, МЗХ, Министерството на туризма и МОСВ. Пълната забрана за къмпингуване върху дюни  срещна съпротивата на БСП. Въпреки възможността за разполагане на хавлии, те настояха от обхвата на забраната да бъдат изключени и палатките. Филип Попов коментира:

"Но да лишите българските граждани от възможност да отидат сред природата, което е богатството на българите, това е въпрос на лична култура и хигиена да съхранят това богатство, да си опънат палатка, ми се струва наистина несериозно".

Управляващите уточниха, че ограничението и за палатките има за цел да се въведат ясни правила. Александър Ненков от ГЕРБ подчерта:

"От палатка до палатка има много голяма разлика. Категорично мога да заявя, че никой не иска да накара хората да попаднат в една тежкорегулируема среда, ами точно обратното - трябва да се създаде някакъв режим, да се определят определени места, където хората да могат по същия начин да изкарат своята почивка, но просто да има яснота кой носи отговорност, има ли санкция, ако вие си оставите, примерно, след това боклука?".

Между 1000 и 3000 лв. ще бъде глобата за къмпингуване върху дюни, като те ще налагат една година след влизането в сила на наредбата за къмпингуване извън морските плажове.

Още от