Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна с 4% след информации за атакувани петролни танкери в Оманско море

Иранска медия съобщи в четвъртък, че два големи петролни танкера са нападнати в Оманско море, което е важен път за петролни танкери, тъй като свързва Персийския залив с Индийския океан. Според информацията са били чути две последователни експлозии, докато някои източници уточняват, че атаките срещу петролни танкери са причинили тези взривове.

Според други информационни източници от региона, пристанището Фуджейра в Обединените арабски емирства е получило сигнал за бедствие от петролен танкер в Оманския залив, като моряците твърдят, че танкерът е пламнал.

Междувременно група за морска безопасност от Обединеното кралство - Кралският институт на военноморските архитекти - предупреди за инцидент в Оманско море и призова за "изключителна предпазливост".

Кралския флот на Великобритания също обяви, че разполага с информация за инцидент в Оманския залив, близо до иранския бряг, добавяйки, че "Великобритания и нейните партньори в момента разследват".

Съобщението за инцидент идва само месец след "саботаж", включващ петролни танкери в пристанището на Фуджейра в Обединените арабски емирства, за който Саудитска Арабия и Съединените щати обвиниха Иран. След инцидента застрахователният пазар "Лойдс" (Lloyd's) в Лондон каза, че Оман, част от Оманския залив, Обединените арабски емирства, както и самият Персийски залив, са били добавени към списъка на областите, които носят "повишен риск за застраховане на моряците".

                                                                 Графика на петрола брент/долар

Новината за нов "инцидент" с петролен танкер предизвика рязко поскъпване с над 4% на фючърсите на петрола брент с доставка през август към 62,55 долара за барел, отскачайки рязко от вчерашното 5-месечно дъно около 60,30 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли пък нараства с над 3% към 52,70 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна