Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 000 евро ще получат семейства, пострадали от дейността на обувен завод в Никозия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обезщетения на обща стойност над 700 000 евро ще получат семействата на болни или починали от рак в резултат на дейността на обувен завод, използвал канцерогенни химикали, реши Районният съд в Никозия.

Решението на съда за изплащането на компенсации идва след като бившата фабрика „Астрасол” и държавата бяха признати за отговорни за смъртни случаи от рак по 22 съдебни дела. Те бяха заведени от семействата на бивши служители и жители на предградието на Никозия, където е работила обувната фабрика, които са починали от рак. 

Освен към фабриката, като пряк виновник, съдебните искове са насочени и към държавата, която чрез Инспекцията по труда към социалното министерство не е реагирала адекватно в тежката ситуация.

В хода на делото, продължило близо 10 години, е установено, че повече от 30 години заводът „Астрасол” използва канцерогенни химикали при обработката на кожите, най-вече дихлорометан, и излъчваните емисии са довели до създаването на „раков комплекс” в района.

Фабриката е закрита през 2009 г. поради финансови проблеми.

Според съдебното решение обезщетенията трябва да бъдат платени от „Астрасол” (в лицето на неговите и на синдиците му правоприемници) и държавата.

Най-голямата сума от 200 000 евро ще бъде изплатена на родителите на тригодишно момичeнце, починало от рак на мозъка. 92 000 евро са присъдени на наследниците на мъж, починал от рак на простатата. Мъж, загубил съпругата си, болна от рак, ще получи 70 000 евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна