Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 млн. лева за училища и детски градини с деца от уязвими групи

Снимка: БГНЕС

26 милиона лева са средствата за тази година, с които ще се финансират училища и детски градини с концентрация на деца от уязвими групи. Това обяви по време на изслушването си в Народното събрание образователният министър Красимир Вълчев.

Правителството предвижда допълнително заплащане от 300 лева месечно за учителите, които ще работят в най-проблемните училища.

Отпуснатите 26 милиона лева ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на екипите, учителите и над 200 медиатори, които участват в програмата "Заедно за всяко дете" и разработения механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Най-проблемни са училищата в обособените квартали, уточни министър Вълчев и там системата се справя най-трудно&

"За съжаление има много училища, в които средната посещаемост е 50% дори, трябва да се включи този своеобразен, специален отряд, как да го кажа, по-добре мотивирани учители. Предвижда се допълнително заплащане от 300 лв. на тези учители месечно, които се включат в този модул. Първоначалните ни данни показват, че тези средства не са достатъчни и със сигурност вероятно ще помислим за това да бъдат увеличени, ще поемат и средствата за наема, разбира се".

На територията на страната работят 1100 екипа с 11 хиляди души, припомни образователният министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна