Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средиземноморските членки на ЕС с обща декларация за солидарна миграционна политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Солидарна миграционна политика и реформа на общата европейска система за убежище, продължаване на реформите в еврозоната, подкрепа за Западните Балкани и Кипър срещу незаконните действия на Турция за газови сондажи в Източното Средиземноморие. Това са част от ключовите позиции, които лидерите на седем средиземноморски страни-членки на ЕС изразиха в съвместната си декларация след завършилата късно снощи среща в столицата на Малта Валета.

Заради миграционните предизвикателства, пред които са изправени техните държави, лидерите на Франция, Испания, Португалия, Италия, Малта, Гърция и Кипър настояват да се ускори работата по регламента от Дъблин и реформата на общата европейска система за убежище, която ще гарантира ефективно прилагане на принципа на солидарност и справедливо разпределение между страните-членки.

В приетата съвместна декларация те посочват, че всички кораби в Средиземно море трябва да спазват международното право и да спрат да пречат на операциите на либийската брегова охрана.

Страните от европейския Юг остават изцяло ангажирани с постигането на напредък в реформите в еврозоната и задълбочаването на Икономическия и паричен съюз.

Отчитайки европейската перспектива на Западните Балкани, седемте лидери признават историческото значение на споразумението от Преспа и подчертават важността на неговото прилагане.

Европейският съюз да обмисли приемането на подходящи мерки, ако Турция не прекрати незаконните си дейности в Източното Средиземноморие за газови сондажи, се призовава още в общата декларация. Средиземноморските страни членки изразяват пълната си подкрепа за Кипър за упражняването на неговите суверенни права за проучване, използване и развитие на природните ресурси в неговата изключителна икономическа зона.

Общата позиция на седемте южни страни членки по ключови въпроси за бъдещето на Европейския съюз бе приета в навечерието на  срещата на върха на 20-21 юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна