Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провокация в Босилеград след протестите за чиста околна среда в района

3
билборд "Спасете природата"
Снимка: Кирил Фалин

Билборд "Пазете природата" върху сградата на културноинформациониня център на съанродниците ни в Босилеград е бил свален и скъсан през нощта срещу събота, съобщи за БНР директорът на центъра Иван Николов. Билбордът е изработен по идея на ученици от Гимназията в Босилеград в рамките на проекта под название „Предприятие за екологично самосъзнание“, подкрепен от тукашното  сдружение „ГЛАС“.

Полицията в Босилеград е била уведомена и вече работи по инцидента,  направен е оглед на мястото. Според коментари посегателството е реакция на оргинизираните преди месеци протести в Босилеград срещу замърсяванията на реките и  въздуха в района от работата на мина за олово-цинкова руда "Калиманица". Деянието е умишлено, счита директорът на културния център "Босилеград" Иван Николов.

"Това беше нещо, което  самите ученици го правиха по един предмет, поддържан от сдружение "Глас". Те малко афишират идеята за опазване на околната среда, даже се знаят и имената им, но полицията не ги е оповестила още. Има някаква връзка с тези екопротести, които ставаха."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна