Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: Тръмп би бил "доволен" да наложи повече тарифи в случай, че няма сделка с Китай

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви в понеделник, че президентът Доналд Тръмп е готов да наложи повече тарифи, насочени към китайския внос, ако не се постигне търговска сделка между двете най-големи икономики в света.

Въпросът с митническите тарифи ще бъде най-важната част от бъдещите търговски преговори с Пекин, заяви Уилбър Рос пред бизнес телевизия CNBC по време на авиационно шоу в Париж, добавяйки, че смята, че "в крайна сметка" САЩ и Китай ще постигнат споразумение.

"В крайна сметка ще сключим сделка, но ако не го направим, президентът ще бъде напълно доволен от продължаване на тарифната политика, която вече обявихме, както и от налагането на нови мита, които той временно спря за изпълнение", посочи министърът на търговията.

Според него преговорите са сложни и ще бъдат неясни до финалната линия. "Трябва да оцените американското правителство по резултатите от търговските преговори", заяви Рос.

"САЩ искат истинска свободна търговия на пазара на автомобили. Към настоящия момент американският пазар е най-здравият автомобилен пазар в света. Китайският пазар се разпада, европейският пазар също изпитва проблеми", настоя Уилбър Рос.

Той също така каза, че не смята, че президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин ще постигнат търговско споразумение на предстоящата среща на върха на Г-20 в Япония в края на месеца, тъй като, подчерта той, срещата на върха не е подходящо място за "договаряне на споразумение от близо 2500 страници".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна