Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предупреди Иран да не надвишава запасите от уран, договорени с ядреното споразумение

| обновено на 17.06.19 в 19:57

Европейският съюз призова Иран да се придържа към ядреното споразумение и определи иранските заплахи като политическа реторика. От Брюксел обявиха, че няма да предприемат каквито и да било действия, докато Международната агенция за атомна енергия не установи, че Техеран нарушава ядреното споразумение от 2015 година.

Иран заяви днес, че до  27 юни ще надхвърли ограничението за запаси от обогатен уран, което беше наложено с ядрената сделка от 2015 година. Моментът е критичен, а европейските сили все още имат време да спасят международното споразумение - предупредиха властите в Техеран. И отправиха още една заплаха - за оттегляне от Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Иранската атомна агенция обяви, че производството на нискообогатен уран е увеличено 4 пъти.

Действията на Техеран са в отговор на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение и наложените американски санкции. Великобритания, Франция и Германия предупредиха Ислямската република да не нарушава клаузите на ядрената сделка.

Сегашната заплаха на Иран идва в нов контекст – напрежението в Близкия изток ескалира, след като САЩ обвиниха Техеран за нападенията миналата седмица срещу два петролни танкера в Оманския залив. Техеран отрича намеса в атаките.

Напрежението в Оманския залив бе и една от темите на започнали днес Европейски съвет по външни работи в Люксембург. Външните министри на ЕС се дистанцираха от позицията на САЩ и призоваха към внимание, когато се хвърля вина за нападенията в този залив. Вместо това те подкрепиха призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за независимо разследване на експлозиите в двата танкера.

Нападенията станаха югоизточно от Ормузкия проток – важен коридор, свързващ богатите на енергийни ресурси страни в Персийския залив със световните пазари. Иран неведнъж е заплашвал да блокира протока в отговор на американските санкции. А днес обяви, че отговаря изцяло за сигурността на този път.

„Винаги сме казвали, че гарантираме сигурността на Персийския залив и Ормузкия проток“, заяви Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност Али Шамхани. „Повтаряме нашата позиция и призоваваме силите на САЩ да прекратят присъствието си в региона, тъй като са главният източник на криза и нестабилност“, добави той.

Шамхани заяви още, че Иран е разкрил и неутрализирал неотдавна „голяма американска мрежа за кибершпионаж“ и че няколко агенти на ЦРУ са били арестувани, след като Иран е споделил разузнавателни данни със свои съюзници.

През уикенда иранският президент Хасан Рохани предупреди, че страната може да отмени повече от задълженията си по ядрената сделка, ако другите страни не изпълняват ангажиментите си по споразумението.

През миналия месец Иран преустанови някои от ангажиментите си по споразумението JCPOA в отговор на оттеглянето на САЩ от сделката година по-рано и неуспеха на европейски страни, подписали през 2015-а година иранската ядрена сделка, да намерят начин да избегнат американските санкции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна