Eмисия новини
от 12.00 часа

Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на ФРГ Херберт Салбер

Германия е приятел, важен партньор и съюзник на България. Това посочи президентът Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер.

"Търговско-икономическите отношения между нашите страни са в непрекъснат възход и Германия се утвърди като водещ икономически партньор на нашата страна. Това го потвърждават и цифрите. За изминалата година търговският стокообмен надхвърли 8 милиарда евро, което е рекорд за нашата страна. Немските инвестиции имат съществен принос за трансформацията на нашата икономика към индустриализация и производства с висока добавена стойност".

Херберт Салбер започва дипломатическата си кариера преди 35 години от Белград и ще напусне немската дипломация след края на мандата си в България. Салберг обеща да остане приятел на страната ни и открои ролята на София за развитието и сътрудничеството в региона.

"В края на тези две години в България се радвам да видя, че има значителен напредък. Когато започнах мандата си в София, чух за предстоящото подписване на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония. Бяхме свидетели на европейската среща на върха за Западните Балкани, на споразумението между Гърция и Северна Македония, за което чакахме 25 години. Дълбоко вярвам, че България играе изключително конструктивна и градивна роля в този процес", каза германският посланик Херберт Салбер.Още от