Eмисия новини
от 09.00 часа

Природозащитници организират палатков лагер пред Президентството

Снимка: president.bg

Природозащитниците определят ограниченията за любителите на дивата природа като репресия върху гражданите и изразиха надежда президентът да се вслуша в искането за вето. Вместо да регулират свободното къмпингуване, приетите поправки стимулират застрояването по Черноморието, подчерта Тома Белев от Асоциацията на парковите в България:

"Нарушават принципа, който задължава държавата да опазва биологичното разнообразие, пропускайки в наказателните разпоредби зараждащите се черноморски дюни, които са също местообитание, което е застрашено от изчезване, това е посочено в Червената книга на РБ.

Приетите текстове окончателно забраняват караваните, кемперите, а също и разполагането на палатки и чадъри върху пясъчните дюни, а за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до хиляда лева. В момента се разработва Наредба, която ще определи зоните за свободно къмпингуване. Кметът на община Царево Георги Лапчев:

"Когато няма правила, има анархия. Отидете в Хърватия и си разгърнете палатката на някакъв случаен плаж или някъде в нечия нива. И вижте реакцията на местното население. Точно след 15 минути ще дойде полицията и ще ви арестува".

Протестите на еколозите срещу приетите изменения продължават. В четвъртък гражданите ще излязат на палатков лагер пред прозорците на Президентството.

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 16.10.19 в 06:45