Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС решава през октомври за старта на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания

Снимка: БГНЕС

Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври.

Новината съобщи на брифинг еврокомисарят по разшивярането Йоханес Хан след края на заседанието на Съвета в  Люксембург:

„За съжаление, едно малцинство от страни-членки не подкрепи ясното предложение на Комисията за започване на преговори със Северна Македония и Албания още днес. Комисията продължава твърдо да вярва, че Съюзът трябва да възнаграждава тези, които са изпълнили всички критерии“.

Съветът отбеляза, че Турция се отдалечава от ЕС и изрази сериозна загриженост от незаконните сондажи за петрол на страната в изключителната икономическа зона на Кипър. 

„Съветът подчертава сериозното и непосредствено негативно влияние, което такива незаконни действия  могат да нанесат на отношенията Турция - ЕС. Съветът призовава Комисията и Службата за външна дейсност да дадат незабавно предложения за ответни мерки. Те биха могли да се отнасят, освен за друго, за финансирането или срещите на високо равнище“.   

"Получихме силно и недвусмислено признание на нашите постижения през изминалата година. Получихме ясно потвърждение за реформите, които сме извършили, и за всички резултати, постигнати на национално ниво, но също и похвала за споразуменията с Гърция и България. Това е много важно за нас и за гражданите, защото съвместните усилия не бяха напразни", написа в профила си във Фейсбук премиерът на Северна Македония Зоран Заев след края на заседанието. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна