Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще разгледа промени в Закона за съсловните организации на фармацевтите

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Работната седмица на депутатите ще започне днес с първо четене на промените в Закона за съсловните организации на фармацевтите. За петък е определен парламентарният дебат преди окончателното гласуване за намаляване на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за действителен глас.

Вчера парламентарната група на БСП проведе консултации, на които се явиха единствено от ДПС. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не приеха поканата.

Според Драгомир Стойнев нежеланието на ГЕРБ и патриотите показва, че те нямат лична воля:

„За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените фалити. Огромният финансов, административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта“.

Стойнев изрази опасение:

„Защото, като че ли се прокрадва идеята - дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата, отново да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме“.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията ще поддържа позицията си за обществено финансиране.

„Да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица при прозрачност, при отчетност и при строг контрол“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени