Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Историческа грешка ще е, ако не започнат сега преговорите за еврочленство на Северна Македония и Албания

Снимка: БТА

Ще бъде историческа грешка, ако преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз не започнат сега. Това коментира пред "Хоризонт" вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева преди заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни след като решението за даване на дата за членство на Скопие и Тирана беше отложено за есента.

Вчера Захариева участва на заседанието на Съвета по „Общи въпроси“ в Люксембург, който прие заключения относно политиката на ЕС за разширяване преди срещата на европейските лидери  в Брюксел.

Захариева допълни, че на този етап Скопие и Тирана няма да бъдат разделяни в бъдещите преговори.  Според външния ни министър има голяма вероятност, ако Северна Македония и Албания напредват с реформите, през октомври те да получат дата за преговори. Гаранции, че това решение ще е положително и за двете държани обаче няма.

"Добрата новина, според мен, е, че не се разделят двете държави на този етап, така както има желание от някои държави членки на ЕС, но позицията на България отдавна е ясна и тя е силна подкрепа за разширяването на ЕС към страните от Западни Балкани. Аз по-скоро гледам по-позитивно на отлагането. Сега щеше да бъде по-малък шансът и двете да започнат заедно. България подкрепя и двете. Това е нашата позиция. Ние считаме, че ще бъде историческа грешка, ако не започнат и двете сега", каза Екатерина Захариева.

По настояване на България в проекторешението на Европейския съвет, който ще заседава утре и вдругиден в Брюксел, са включени текстове за договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие, в който 28-те страни членки настояват той да се изпълнява като добър пример за региона, допълни българският първи дипломат.

"Това, което се радваме, е че, всички български искания бяха отразени в проекта на решение и заключение на Съвета. Има изрично текст на Договора от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество като исторически и безпрецеденти, добри примери за региона, как може да се решават двустранните въпроси. Има текст, в който изрично по настояване на България е записано, че добросъседските отношения са изключително важни. Те са поет ангажимент в Споразумението за асоцииране от страна на Република Северна Македония. И всичките ние 28 държави настояваме, целият Съвет, Договора за за приятелство, добросъседство и сътрудничество да се изпълнява", заяви Екатерина Захариева. Днес тя беше изслушана по темата в парламентарната комисия по външна политика.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна