Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС обсъждат отново на 30 юни номинациите за висшите постове в Общността

| обновено на 21.06.19 в 18:28
Срещана на европейските лидери в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С остри предупреждения към Турция заради сондажите за природен газ в кипърски води и към Русия заради намесата на нейни граждани в свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна приключи съветът на европейските лидери.

Натискът на Германия и още няколко държави за още по-решителни колективни мерки срещу климатичните промени остана без резултат.

Консенсус не бе постигнат и за следващите лидери на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейската централна банка. Това решение бе отложено за 30 юни.

Новината съобщи късно снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като, очаквано, не бе постигнат пробив за фигурите за ключови постове, включително и за председател на ЕК.

„Нямаше мнозинство за нито един от кандидатите. Европейският съвет се съгласи, че трябва да има пакет, който да отразява разнообразието в ЕС. Междувременно, аз ще продължа консултациите си, в т.ч. и с Европейския парламент“, каза той.

По-късно думите му потвърди и премиерът Бойко Борисов.

И още решения от заседанието - европейските лидери категорично осъдиха сондажите на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър  и подчертаха, че те могат да окажат сериозно негативно влияние върху отношенията ЕС-Турция.

Държавните и правителствени ръководители подкрепиха инициативата на Еврокомисията и Службата за външна дейност да бъдат обсъдени ответни мерки срещу Турция, в т.ч. и целенасочени.

Европейският съвет удължи санкциите срещу Русия с още половин година. Като причина за решението бе посочено неспазване на Минските споразумения от страна на Москва.

Също така лидерите подкрепиха заключенията на Съвета от 18 юни - най-късно до октомври отново да бъде разискван въпросът за определяне на дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Евросъюза.

Не се стигна до консенсус по една от главните цели - Съюзът да постигне „въглероден неутралитет“ до 2050 г. На този график се противопоставиха Полша, Унгария и Чехия и в по-малка степен Естония.

Лидерите разискваха и въпроса за Брекзит в края на срещата, като отново подчертаха, че споразумението с Обединеното кралство не подлежи на предоговаряне.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че „очакваме с нетърпение да започнем работа със следващия британски премиер“.

„Искаме да избегнем хаотичен Брекзит и да установим възможно най-близки бъдещи отношения с Обединеното кралство. Открити сме за разговори в тази насока, ако позицията на Великобритания претърпи развитие. Но споразумението за оттегляне не подлежи на предоговаряне“, добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени