Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученият проф. Димитър Чавдаров като изкуствовед

Най-новата му книга „Да остаряваш бавно е изкуство” ще бъде представена тази вечер в "Перото"

Снимка: Стаматина Никова
Бавно ли остаряваме, по-малко или повече видимо? Отговаря ли външността ни на вътрешното усещане и самочувствие?

Може би това са някои от въпросите, с които читателите посягат към излязлата от печат последна книга на проф. Димитър Чавдаров.

На достъпен език „Да остаряваш бавно е изкуство” представя научни постижения, които забавят стареенето и помагат да се живее в добро здраве, без лишения и ограничения и по-дълго.
Представянето на книгата ще бъде тази вечер от 19 ч. в литературен клуб „Перото“ (НДК).

За да не се старее (бързо, преждевременно) трябва да се мисли от рано, още от раждането, акцентира в ефира на Радио София проф. Чавдаров.  – Много е важно на колко години ще започнем да вземаме мерки. Те винаги ще бъдат от полза, дори и за нас, възрастните.

Ученият отбеляза, че в ЕС развитите страни имат средна продължителност на живота близо до 80-те, а най-добре като дълголетие са японците (83-84). Българите живеят средно 71 години, а жените – малко повече, но сме на дъното…

Има фактори, които не зависят от нас самите. Книгата е за това, какво можем ние да направим за себе си. Целта да остаряваме без подмладяване – бавно и красиво.

Според проф. Чавдаров дребните пластични корекции са полезни. Макар че те не довеждат точно до младост по същество, дори само с това, че човек повече се харесва и „лети“, допринасят за по-добър живот на индивида, а и на обществото…

Проф. Димитър Чавдаров (р.1934 г.) завършва медицина в София, след което работи в Института за мозъка при БАН и Медицинска академия – София. Изследванията и практиката му са в областта на епилепсията, поведенческите промени у децата и хиперактивността с дефицит на вниманието, забавеното нервно-психично развитие, съдовите, травматичните и други мозъчни увреждания и др.
Удостоен е със званието „Български лекар” за 1998 г.
Има над 300 научни труда, сред които се открояват „Терапия на епилепсията”, „Проблемни деца”, „Агресията – от двигател на прогреса до бруталното насилие”. Основател на Дружеството против епилепсия в България.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с проф. Димитър Чавдаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна