Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска приемна ще бъде изградена скоро в карловското село Розино

| обновено на 24.06.19 в 08:49
Снимка: Радио Пловдив архив

Полицейска приемна ще бъде изградена възможно най-скоро в село Розино, каза старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Остава засилено полицейското присъствие в карловското село, където през почивните дни възникна напрежение между две отдавна враждуващи ромски фамилии. 

Осем буса и около 15 патрулки пазят реда в Розино.

Общо 52 души са задържани за 24 часа в събота и неделя, 44 от които само в неделя. Задържани са и 3 незаконни пушки и боеприпаси за тях и 2 газови пистолета. Това съобщи на брифинг в Карлово директорът на Пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков:

"Ще изградим приемна, която да гарантира постоянно полицейско присъствие именно в това населено място с оглед превантивни елементи. На второ място, не по-маловажно, е по-бързата реакция от наша страна при подобни ситуации. Тази седмица на общинска сесия ще бъде внесено това предложение – за гласуване на средства за осигуряване на помещение, в което ще бъде изградена тази полицейска приемна и да започне да функционира максимално бързо.

Това, че си има вражда и те враждуват от години, това е нещо, с което ние ще продължим да се борим, така че ситуацията да бъде спокойна и хората да се чувстват по-спокойно в село Розино. Имаме уверението на кмета на град Карлово, че тази седмица ще бъдат гласувани средства от общинския бюджет, за да изградим полицейска приемна в ромската махала в село Розино", каза старши комисар Илков.

От месеци кметът на Карлово Емил Кабаиванов настоява за разкриването на полицейски участък в Розино.

44-ма души от карловското село Розино прекараха нощта в ареста с полицейски заповеди. Те бяха задържани след като полицията предотврати нов сериозен сблъсък след 17 часа вчера между отдавна враждуващите фамилии Сребреви и Искендерови. Няма сериозно пострадали при повторния сблъсък между двете фамилии, съобщиха от полицията в Пловдив.

Представители на първия род нападнаха територията на враговете си, въоръжени с дървени пръти, камъни и ловни пушки. Сред мелето последвала стрелба, при която тежко ранени със сачми се оказаха двама души, а от сблъсъка пострадаха още няколко и от двата клана. Бързата намеса на полицейски екипи  от Карлово, а след това и на спецчасти от Пловдив предотврати по-тежки последици. Бяха арестувани 15 души. 

Днес прокуратурата ще прецени колко от арестуваните ще бъдат задържани за 72 часа. В момента има образувани 3 досъдебни производства – 2 за хулиганство и едно за незаконно притежание на оръжие, каза административният ръководител на Районната прокуратура в Карлово Димитрина Шекерева. Срещу всички задържани е образувано досъдебно производство. 

Засиленото полицейско присъствие продължава и днес, ангажирани в него са полицаи от Карлово и сектор Специализирани полицейски сили. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна