Eмисия новини
от 17.00 часа

Ако сам не мога, можем заедно

Желяз Турлаков в студиото на „Нашият ден“.
Снимка: Здравко Петров
Средата е ключовият фактор, който води до започването на експерименти с дрога. Средата се оказва и ключовият фактор за отказването от зависимостта.
Новият профил на зависимите е факт – от една страна традиционни наркотици като хероин и кокаин са изместени от синтетична дрога, а още по-плашещата тенденция e, че възрастовата граница да пада и сега тя е около 14 – 16 години. Променен е и профилът на дилърите те вече не са около училище, а вътре в училище, на съседния чин – това изтъкна Желяз Турлаков от Терапевтична общност „Ново начало“ в студиото на „Нашият ден“.

Чухме и гласовете на двама днешни консултанти на общността, които преди време са били зависими с техните лични истории. Те се обединяват около убеждението, че залог за трайното отказване от злоупотребата, е насърчаващата и подкрепяща общност.
Родителите и обществото не осъзнават дълбочината на проблема, докато той не ги засегне лично. Турлаков подчерта колко е важно да помагаме на децата да осъзнаят, че имат проблем, да им оказваме подкрепа, докато се борят със зависимостта и после в процеса на ресоциализацията.


Ива Дойчинова и Желяз Турлаков в студиото на „Нашият ден“.   Фотограф: Здравко Петров


Още от

Храмът на Ванга в Рупите на 25 години

публикувано на 14.10.19 в 16:19