Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Санкциите на САЩ означават "постоянно затваряне" на вратата на дипломацията

САЩ: Новите санкции ще върнат Иран на масата за преговори

Иранското външно министерство осъди най-новите санкции на САЩ срещу висши ирански държавни служители, като заяви, че те означават "постоянно" прекратяване на преговорите между Вашингтон и Техеран.

"Безплодните санкции срещу ръководството на Иран и ръководителят на иранската дипломация означават постоянното затваряне на пътя на дипломация с разочароващата американска администрация", заяви говорителят на Министерството на външните работи Абас Мусави.

По-рано през деня иранският посланик в ООН призова САЩ да спрат "икономическата война" и да премахнат санкциите, въведени срещу близкоизточната страна, докато междуправителствената организация призова "заинтересованите страни и всички държави в региона да проявят максимална сдържаност и да предприемат мерки и действия за намаляване на ескалацията и спиране на напрежението".

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви във вторник, че смята, че санкциите и натискът върху Иран ще доведат страната на масата за преговори. Говорейки в Ерусалим, Болтън предупреди, че "заплахата от ядрен Иран е много реална" и описа Ислямската република като "източник на войнственост и агресия".

"Въпреки това президентът Доналд Тръмп отвори вратата за реални преговори, за да може напълно и удостоверимо да се елиминира иранската програма за ядрени оръжия", подчерта той.

"Всичко, което Иран трябва да направи, е да мине през тази отворена врата", заключи Болтън по време на тристранната среща с руските и израелските си колеги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна