Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Икономическият възход през последните години е резултат от добрата данъчна среда и работата на институциите

| обновено на 26.06.19 в 15:31
Министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум.
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че икономическият възход през последните 10 години в България се дължи на добрата данъчна среда, на работата на приходните институции и на това, че икономиката се преориентира към машиностроене, електроника и металургия. Борисов откри второто издание на Пловдивският икономически форум.

Премиерът изтъкна, че в предишните 15 години икономическото ни развитие е било в низходяща посока и това се дължи на всички управления тогава. Сега 4 пъти се е увеличил износът на електроника, а 2 пъти е ръстът на експорта в областта на машиностроенето.

За 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност, подчерта Борисов, който определи приоритетите пред България, а също и пред целия регион:

"Пристанищата, магистралите, жп-линиите, прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка - това, което правим. Неслучайно толкова инвестиции в образованието направихме - и двойно увеличение на учителските заплати, и продължаваме в образователната инфраструктура да влагаме огромни пари, защото това носи придаден ефект".

Имаме редкия шанс Балканите да станат проспериращ регион с прекрасен бизнес климат, да се осъществят транспортните връзки от Дунав през Черно море, до Егейско и Средиземно море, както и газовите връзки, допълни премиерът:

Днес и утре министри, представители на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа ще дискутират предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа.  Сред обсъжданите теми са очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС, перспективите пред Западните Балкани.

В дискусиите ще се включат вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Теменужка Петкова, Росен Желязков и Николина Ангелкова, както и еврокомисар Мария Габриел. Във форума ще участват и над 40 водещи личности и анализатори, които формират общественото мнение в Европа.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна