Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията за президент на САЩ набира скорост

Елизабет Уорън - сенатор от Масачузетс, в Маями, Флорида, преди първия дебат на над 20-имата кандидати за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ.
Снимка: БТА

Малко повече от година и 4 месеца преди президентските избори в Съединените щати кампанията набира скорост. Тази вечер в Маями, Флорида, ще се проведе първата част на първия политически дебат на над 20-имата кандидати за номинацията на Демократическата партия. Още по-зрелищен политически спектакъл беше насрочен за 17 юли, когато вече бившият специален прокурор Робърт Мълър ще свидетелства пред две комисии в долната камара на Конгреса за разследването си за връзки на борещия се за втори мандат в Белия дом Доналд Тръмп с Русия.

70-годишната Елизабет Уорън - сенатор от Масачузетс и водеща фигура в либералното крило на Демократическата партия, се очаква да е фаворитът в първата група кандидат-президенти, които ще се сблъскат тази вечер пред милиони телевизионни зрители. Основни нейни опоненти в дебата ще са сенатор Кори Букър, бившият конгресмен Бето О`Рурк, кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Уорън залага на популистко икономическо послание за икономиката - справедливо преразпределение на благата чрез мерки, включващи опрощаване на студентски заеми, разбиване на корпоративните монополи и възстановяване на средната класа.

Още по-радикално на тази карта залага демократичният социалист Бърни Сандърс, който ще играе една от главните роли във второто действие на дебата утре. Пряк негов опонент тогава обаче ще е смятаният за фаворит бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Това е едва първият от общо 12 такива дебати, които демократите планират до избора на техния кандидат за президент, който да се изправи срещу Тръмп догодина.

Междувременно нестандартният републиканец е подложен на кръстосан огън и на друг фронт - в контролираната от демократите Камара на представителите. Снощи тя реши да бъдат отпуснати извънредно 4,5 милиарда долара за подобряване условията, в които живеят задържаните на границата с Мексико нелегални имигранти. Вотът беше предизвикан от нечовешките условия, при които стана ясно, че са поставени близо 300 малолетни близо до Ел Пасо.

„Това е тормоз над деца, зверство, което противоречи на всички наши ценности… за съжаление днес ценностите ни са подкопани от провалената политика на президента, която задълбочава драмата и ужаса на границата ни“, заяви председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

В отговор Тръмп заплаши с вето.

Обръчът около Тръмп обаче ще се затегне още повече идния месец. Защото бившият специален прокурор Робърт Мълър ще даде показания на открити за медиите заседания на комисиите по разузнаването и по правните въпроси в Камарата на представителите.

Двата публични разпита на 17 юли могат да доведат до начало на процедура по импийчмънт на Тръмп. Стига Мълър да наруши обещанието си да не казва нищо повече от това, което вече е написал в доклада си от над 400 страници. А то е, че не са открити достатъчно доказателства за конспирация между екипа на Тръмп и Русия на предишните президентски избори. Мълър също така знаково отказва да се произнесе по това дали президентът се е опитвал да възпрепятства разследването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна