Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ обмисля окрупняване на медицинската дейност на болници от Северозапада

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването обмисля окрупняване на медицинската дейност на областните болници в Северозападния район. Необходими са "кардинални решения", за да спасим тези лечебни заведения от финансова криза, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на Видинската, Врачанската, Монтанската и болница Света Анна в столицата.

Чрез модернизацията на спешната помощ първо в тези райони ще се осигури по-бърз достъп на пациентите им при бъдещото преструктуриране обясни той:

„В Северозападния район спокойно можем да направим едно комплексно обслужване на населението, в зависимост от нивото и качеството на обслужване на гражданите. Те сами разбират, че тези обективни фактори, които действат в момента, ако ние не вземи някакво кардинално решение, ще стане така, че без да управляваме процеса, болниците ще затънат в много тежко финансово-икономическо състояние“.

Независимо че сме осигури необходимия финансов ресурс, областните болници във Видин и Враца не могат да го заработят заради демографската криза, липсата на лекари и дълговете на болниците, каза Ананиев:

"Тези отделения и клиники, които са добри  в дадената област, ще останат да работят".

В рамките на региона ще има специализирани отделения и клиники според постигнатото от отделните болници, обясни идеята си министърът 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени